OZRK Idrija

Svetovni dan hrane, 16. oktober

Ni naključje, da vas vabimo na predavanje z naslovom URAVNOTEŽENA PREHRANA v sredo, 16. oktobra 2019, ko obeležujemo Svetovni dan hrane. Letošnja tema je namreč zelo aktualna:  zdrave diete za svet brez lakote.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so na podlagi anketiranja v Sloveniji v letu 2016 podatki pokazali nekatere ugodne trende na področju prehranjevanja. Povečuje se namreč delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu pa se v povprečju še vedno vsak drugi odrasli prehranjuje pretežno nezdravo, kar dve tretjini odraslih pa se soočata z dejavniki tveganja nezdravega življenjskega sloga, ki predstavljajo vzrok prezgodnje obolevnosti in umrljivosti. Kaže se, da se posebej nezdravo prehranjujejo moški, mlajši odrasli, manj izobraženi in socialno-ekonomsko ranljivejši, katerim bo treba nameniti še več pozornosti.

Tako bo mag. dietetike Kaja Erjavec na predavanju povedala kako sestaviti  zdrav krožnik in kako nam enote, ki  jih imamo vedno pri sebi (dlani) pri tem lahko pomagajo? V delavnici uravnotežene prehrane se bomo sprehodili skozi osnovna makrohranila (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine), zakaj so pomembna in katera izbirati. Hkrati bomo spoznali, zakaj hitre in zelo promovirane diete niso primerne.

Predavanje bo temeljilo na z dokazi podprti znanosti. 

Vabimo vas, da se nam pridružite v sredo, 16.10.2019 ob 17.00 uri (do 18.30) v Medgeneracijskem centru Idrija (DU Idrija, Arkova 4) in predhodno potrdite udeležbo na GSM 041 430 581 (Nina Trček) ali e -pošto: medgeneracijski.center@duidrija.si.    Predavanje je brezplačno.

Nazaj
©2024 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.